Historien om familjen Lindqvist i Grythyttan började redan i slutet av 1800-talet när den smidande familjen började tillverka hästskor. Karl Lindqvists son, Artur, fortsatte senare i faderns fotspår men med egna visioner som sträckte sig bortom det traditionella smidet. Artur lät sig inspireras av "funkisens" tidstypiska idéer, det vill säga kombinationen av funktionella och estetiskt tilltalande föremål för vardagsbruk och den numera klassiska A2-stolen blev hans första verk och även startskottet för en komplett kollektion avsedd för trädgården.
Varje möbel som lämnar Grythyttan Stålmöblers verkstad är ett resultat av noggrant hantverksarbete. Skickliga smeder arbetar med precision och dedikation för att säkerställa att arvet och historien bakom Grythyttan Stålmöbler lever vidare.
Nyckeln till de karakteristiska stolarnas komfort och fantastiska "gung" ligger i det handtillverkade stativet i fjäderstål som skapas i fabriken i Grythyttan. Denna process kräver en omsorgsfull hand och erfarenhet för att uppnå perfektion och kan inte automatiseras.
Råmaterialen genomgår noggranna kontroller innan tillverkningsprocessen påbörjas och varje möbel tar sin tid att producera. Grythyttan lägger stor vikt vid och besitter förutom yrkesstolthet både känsla för materialen och hantverksskicklighet, något som genomsyrar varje liten del av tillverkningsprocessen.
Det som började med A2-stolen under 1930-talet växte och under 40- och 50-talet ökade populariteten för Grythyttan Stålmöbler markant. Deras möbler blev synonyma med svensk sommar och semester och många av oss har erfarenheter av att gunga i en A2 i våra mor- eller farföräldrars trädgårdar. Sloganen från 30-talet lever kvar och är lika talande då som nu: ”Då ni köper Grythyttans sommarmöbel är Eder möbelfråga löst för många år framåt.”