Mixern är ett otroligt användbart köksredskap. Det används främst för att finfördela, hacka eller purea livsmedel på ett snabbt och smidigt sätt. Rent funktionsmässigt består mixern helt enkelt av eldrivna, mycket vassa knivar. I en stationär mixer sitter de i botten av en behållare, medan de hos en stavmixer förs ner ovanifrån. De flesta mixervarianter har olika hastigheter eller program beroende på vad man vill använda dem till. När det kommer till att välja en stationär mixer eller stavmixer handlar det helt enkelt om vad man tycker är smidigast. Ska man mixa stor mängder uppskattas oftast en stationär, medan fördelen med stavmixer är att den är mobil.
Mixer, blender eller matberedare? Vad är skillnaden och vad ska man välja? Det kan kännas förvirrande när det kommer till skillnaden på olika köksredskap. En mixer är helt enkelt något som mixar ihop saker. Blender är samma sak, fast på engelska. Det som snurrar till det är att mixer på engelska syftar till matberedare. För att hålla isär dem kan man tänka att mixer och blender är olika benämningar på samma sak - så länge man är i Sverige!