Det finns många olika typer spatlar. Inte bara när det kommer till olika utformningar av köksspatlar, utan spatlar används i andra sammanhang än i köket. I laboratorium använder man små spatlar för att dosera fasta ämnen. I medicinskt syfte används spatlar ofta vid kroppsundersökningar. Ska man exempelvis undersöka munhålan är det exempelvis vanligt att använda en liten munspatel i trä för att få fri sikt.
Vända, ta loss, gröpa ur eller sprida ut. Spateln kan användas till det mesta. Med det sagt är olika spatlar bra för olika saker. Silikonspateln är oerhört följsam, vilket gör den perfekt för att skrapa ur en skål eller sprida ut en glasyr. Den är enkel att skölja av. Stålspateln klarar av hög värme och kan därför användas vid stekning eller grillning. Ofta har stålspateln ett handtag i ett annat material som inte leder värme lika bra. Träspateln är perfekt för att röra om i torra ingredienser vid all typ av bakning och matlagning. En spatel för varje tillfälle helt enkelt.