Till och börja med behöver man förstå vad som är vad. Durkslaget är som en stor sil med stora hål. Det är oftast gjort av plast och hålen sträcker sig längs botten och upp på kanterna. Namnet durkslag kommer från tyska durchschlagen och används för att hälla av vätska. Silen är betydligt mindre. Med små, fina hål separerar den fast från flytande med noga precision. Tratten används för att på ett enklare sätt kunna hälla vätska från en behållare till en annan.
Durkslaget, silen och tratten är alla tre köksredskap som fyller en tydlig funktion. Vid användning av dessa vill man ofta att det ska gå relativt snabbt och smidigt. De är framtagna för att underlätta exempelvis avhällningen av pastavattnet, vilket gör att man vill att produkterna inte ska krångla när det väl gäller. Att välja rätt är därför viktigt. På RoyalDesign.se har vi flertalet kvalitativa produkter inom varje produktgrupp. Välj durkslag från exempelvis Rosti, en sil från Cristel och en tratt från Normann Copenhagen och du kan vara säker på att matlagningen flyter på.