Traktörpannan kan liknas vid en kombination av stekpanna och kastrull. Den har en ca 5 till 7 cm hög kant som gör det möjligt att använda den för kokning och inkluderar oftast ett tillhörande lock. Traktörpannan har dessutom en generös stekyta vilket gör den perfekt för alla rätter som ska stekas och därefter addera sås.
Traktörpannan finns i flera olika material, med eller utan beläggning. Om du vill kunna bryna din råvara i pannan först för att sedan avsluta tillagningen i ugnen är det viktigt att du väljer en traktörpanna som tål ugnsvärmen, exempelvis i rostfritt stål eller gjutjärn.
Namnet Sauteuse kommer från franskans sauter, vilket betyder hoppa. Tekniken som används liknar wokning, det vill säga att du snabbt steker maten samtidigt som du låter den ”hoppa” i pannan. Tack vare pannans höga kanter och snabba värmefördelning kan du enkelt slunga råvaran i sauteusen på hög värme för att uppnå en hårdstekt yta men bibehållen fräschör.
Stekkärlets form gör att du lätt kommer åt att röra kanter och botten, vilket gör att sauteusen passar utmärkt för beredning av lite känsligare rätter som såser eller mat som lätt bränner fast. Även Sauteusen finns i en mängd olika material, men allra vanligast är rostfritt stål.
Både sauteusen och traktörpannan passar för rätter där du blandar ned blöta ingredienser, som exempelvis risotto eller pastarätter med sås.