Santoku kan översättas med “tre dygder”, vilket ska syfta på tre sysslor i kokkonsten, nämligen tärna, hacka och strimla. Bladet är relativt kort och tunt, med rak egg och en spets som är rundad nedtill, och kniven vilar lätt och behagligt i handen. De flesta är tillverkade i kolstål, med det finns också modeller med keramiska blad. Eftersom santokukniven i jämförelse med en europeisk kockkniv är kortare, kan det för en användare med små händer kännas som att hitta hem, medan en med stora händer kan ha svårare att vänja sig.
Generellt är japanska knivar hårdare i stålet med vassare egg. De är mindre böjliga än de europeiska knivarna, och lämpar sig bäst till lite mjukare råvaror och framförallt grönsaker. Eftersom bladet är mindre böjligt är det viktigt att du inte pressar det igenom utan att den samtidigt rör sig framåt och/eller bakåt. Du bör också undvika att vrida den åt sidorna när kniven arbetar sig genom råvaran. Detta för att inte påfresta och riskera att skada den tunna eggen.
Välj bland santokuknivar från märken som Global, Tamahagane, Kai och Kyocera. Bladen är tillverkade i olika typer av stål och keramik, somliga räfflade eller olivslipade längs sidorna vilket förhindrar att råvaran klibbar fast mot bladet. Missa inte att kika på tillbehör för förvaring och knivvård, och våra övriga kategorier. Hos oss handlar du funktionell och stilsäker design ur ett stort utbud, till rätt pris.