Fondue är en social måltid där man samlas runt en och samma fonduegryta för att doppa bröd, grönsaker, kött eller frukt – perfekt för fredagsmys eller när du bjuder hem på middag. Grundreceptet för ostfondue är helt enkelt ost och vitt vin som smälts samman i en gryta vari man sedan doppar bitar av bröd. Det finns förstås en rad olika varianter på ostfondue, beroende på om du vilken ost och vilka kryddor du använder. När du tillagar ostfondue kan du använda en klassisk fonduegryta i gjutjärn alternativt rostfritt stål.
Köttfonduen kan även den tillagas på flera olika sätt, där köttet doppas i antingen kokande olja, kokande vin eller kokande buljong. Köttfonduen kan tillagas i samma fonduegryta som ostfonduen, ofta en gryta i gjutjärn eller emaljerat gjutjärn. Flera fonduegrytor säljs med tillhörande brännare som håller grytan varm vid servering samt fonduegafflar som gör att du enkelt kan doppa brödet, köttet eller frukten utan att bränna dig.
Denna smarriga dessert är en dröm för chokladälskare! Chokladfonduen kan tillagas i samma gryta som varmrättsfonduerna, men vanligast är att man använder en fonduegryta i keramik som hålls varm genom exempelvis ett värmeljus som placeras i hållaren under grytan. Chokladen kräver nämligen betydligt lägre temperatur för att hålla en bra konsistens än den som fås genom en vanlig fonduebrännare. Chokladkrämen som du doppar frukt, godis eller kakbitar i består ofta av en blandning av smält choklad, grädde och eventuellt en skvätt likör eller annan sprit.