Paradisverkstaden

I sortimentet från Paradisverkstaden hittar du ett brett utbud av keramik som är tillverkat och formgivet i den egna ateljén på Öland. Här kan du inspireras av de vackra klassikerna i serierna Fröhus och Linje, samt en hel del andra vackra kollektioner.
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Öländskt hantverk med keramiken i fokus

Det familjeägda företaget Paradisverkstaden erbjuder ett brett och unikt sortiment av keramik, tillverkat i den egna ateljén på Öland. Här finner du alltifrån vackra ljusfat och ljusstakar, till dekorativa krukor och serveringsfat.

Historien bakom Paradisverkstaden började på Capellagården, Carl Malmstens skola i Vickleby på Öland. Efter avslutade utbildningar till keramiker och textilkonstnär, bestämde sig Olof och Eva för att utveckla verksamheten bakom Paradisverkstaden. Året var 1975 och redan hade formspråket ett eget uttryck med sina falser, kulor och inåtvända kanter. Uppdelningen inom hantverket har sedan grunden varit tydlig; Olof drejade fågelbord, ljusträd och pelarfat, som Eva sedan utsmyckade i relief.

I takt med att Paradisverkstaden växte allt mer lades delar av drejningen ut på keramiker på Gotland, innan den senare kom att hamna i en liten verkstad i Polen. Nyheter, unikat och särskilda uppdrag drejas fortfarande i den egna verkstaden på Öland, precis som formgivningen, glaseringen och dekoreringen av all keramik. Processen är lång och varje produkt passerar normalt tillverkarens hand minst 27 gånger innan den slutligen är färdigtillverkad.

I stort sätt all keramik drejas för hand bortsett från ett fåtal kollektioner som istället gjuts för hand. Efter rågodstillverkningen sker en torkningsprocess innan det är dags för skröjbränningen inför glasering och dekoration. Glasyrerna appliceras antingen med dopp- eller sprutteknik och den avslutande glasyrbränningen uppgår till närmare 1230-1250 grader i en process som tar ca två dygn. Objekt med platina och guld bränns ytterligare en gång med upp till 800 grader.

90-talet var ett framgångsrikt år för Paradisverkstaden och i takt med att färgskalan på Evas kollektion ”Vågade prickar och ränder” exploderade, utvecklade Olof nya tekniker med dubbeldrejande former som Eva målade med guld och platina. Snart kunde man skåda de vackra konstverken på NK och Svenskt Tenn och Paradisverkstaden syntes numera på mässor, i såväl Sverige som Frankfurt.

Det är inte bara Evas unika fat och urnor med handskurna reliefer som legat bakom framgångarna för Paradisverkstaden. Även döttrarna Hannah Paradis och Moa Paradis har låtit tillverka populära kollektioner bestående av burkar, kärl, hängande fågelbad och trattformade krukor. Det lilla ljusfatet Linje har dessutom kommit att bli en av Paradisverkstadens mest sålda produkter genom åren.

Idag förknippar många Paradisverkstaden med bland annat den populära kollektionen; Blå och rosa blom och Slottskrukan för slottsbodarna. I samarbete med Millesgården tillverkades den gjutna kollektionen Fröhus som även den kommit att bli en riktig klassiker. Dessa konstverk har bland annat gjort Paradisverkstaden till det välrenommerat varumärke som det idag kommit att bli, och det är knappast förvånande att Paradisverkstaden, i över två decennier, varit utnämnde till Kunglig Hovleverantör.