Inredning

Baka julbröd

Julen nalkas och så också tiden för julbak. I den här artikeln tipsar vi om köksassistenter och köksredskap som blir dina bästa vänner när det är dags att baka lussekatter, vörtbröd och saffranskladdkaka. Du får dessutom ett recept på en fantastiskt god yoghurtlimpa med fikon och valnötter. Trevlig läsning!

Att ha en köksmaskin i köket underlättar fantastiskt mycket när det är dags att baka stora degar. Till lussekatterna eller julkavringen arbetar assistenten fram en deg som är både saftig och luftig utan att du behöver bli kladdig. För exakta mått på äldre eller utländska recept är det bra att ha en köksvåg så att du kan väga smöret, mjölet och sockret exakt. För saffransbullar är färskmortlad kardemumma ett måste och en mortel i gjutjärn blir perfekt.

Yoghurtlimpa med fikon och valnötter

Ett saftigt bröd bakat på yoghurt, bovete och havre. Fritt från gluten och fullspäckat med fikon och valnötter. Det går bra att byta ut yoghurten mot havre- eller sojayoghurt för ett mjölkfritt bröd.

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blötlägg fikonen i vattnet. Låt stå ca 15 minuter.
  • Blanda bovetemjöl, havremjöl, havregryn, linfrön, psylliumfröskal, fibrex, salt, valnötter och bikarbonat i en bunke.
  • Blanda yoghurt, olja, honung och avrunna fikon i en annan bunke. Blanda samman med mjölblandningen, rör ordentligt.
  • Häll smeten i en oljad brödform, 1,5 liter, och jämna till med blöta händer eller med hjälp av en slickepott. Pudra med bovetemjöl.
  • Grädda i mitten av ugnen 1 timme. Låt svalna och stjälp sedan upp brödet.

Vi har betyget null av 10 baserat på 0 omdömen. Powered by: Trustpilot