Tips! Det är lättare att baka sockerkakan några dagar innan du ska grilla den. Det går även lika bra att köpa en färdig sockerkaka.
50 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Jordgubbar
0,25 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 st citron eller lime
4 dl grädde + 1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa sedan din sockerkaksform, jag använder en brödform men det går alldeles utmärkt att använda den form som du föredrar.
2. Vispa ihop ägg och socker tills det blivit riktigt vitt och pösigt. Rör ihop mjölet med bakpulver och vaniljsocker.
3. Smält sedan ditt smör och häll ner mjölken så att temperaturen sjunker. Rör ner blandningen i äggblandningen och rör om. Rör sedan ner mjölblandningen och häll i din sockerkaksform.
4. Grädda din sockerkaka i cirka 30 minuter. Känn alltid med en sticka om den är klar. När en provsticka kommer ut torr är kakan färdig. Ta ut och svalna.
5. Skär jordgubbarna i önskad storlek och lägg i en skål.
6. Pressa över lite citronsaft + zest och flädersaft och låt stå i kylen i 2 timmar.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Häll 3 dl grädde (spara 1 dl och ställ åt sidan) i en ugnssäker form och rosta grädden i övre delen av ugnen i ca 20 minuter. Vispa ner ytan några gånger under tiden du rostar. Ytan ska bli mörk.
9. Mixa grädden helt slät och mixa därefter i resterande 1 dl och smaka av med vaniljsocker.
10. Grilla sockerkakan på en grillplatta på grillen så att den får en fin brun yta. Servera med bränd grädde & marinerade jordgubbar!