Sök
Service
Kundtjänst
Shops
Butik
Brands
Varumärken
News
Nyheter
Campaign
Kampanjer
Inspiration
Inspiration
Möbler
Belysning
Inredning
Köket
Textil & Mattor
Servering
Smycken & Accessoarer
Utemiljö
Varumärken
Kampanjer
Alla erbjudanden
Nyheter
Outlet
Inspiration
Följ oss
Sök
Checkbox
Gratis frakt över 499 kr
Checkbox
Snabba trygga leveranser
Checkbox
30 dagars öppet köp
Guider

Vasgarderoben

Vi har varit på fantastiska Florabaren i Stockholm för att få kunskap kring vaser, blommor och hur man tar hand om dem på bästa sätt. Johanna Heneskär är florist och delar här med sig av sina tips på hur man får blommorna att blomstra vidare i hemmet. I vilken vas de passar bäst och hur man behandlar dem. Johanna delar även med sig av ”den perfekta vasgarderoben”.

Blommor och buketter

Alla har vi väl satt rosorna i varmt vatten, tagit bort snöret runt buketten och klippt av stjälkarna? Det är slut med det nu! Här följer några enkla tips på hur du får blommorna att må bättre, se bättre ut och hålla längre.

- Våga korta ner stjälkarna. Många gör misstaget att behålla blommorna i den längd de är när man köper dem. Beskär till en längd som passar vasen de ska sitta i. Ofta mycket kortare än du tror. Använd alltid en vass sekatör eller kniv, klipp aldrig för då stryper du vattentillförseln. Ett diagonalt snitt, så långt som möjligt för att ge blomman mer yta att dricka från.

- Alltid ren vas med kallt vatten. Förr kunde man få rådet att vissa blommor krävde varmare vatten men i dag vet man att det bästa är kallt vatten där bakterier inte trivs. Ställ gärna blommorna på en sval plats i hemmet eller svalare på natten. Både luftvärmepumpar och element kan påverka växter negativt. Aldrig heller i närheten av fruktskålen! Till exempel äpplen utsöndrar gasen etylen som en del blommor och växter är mycket känsliga för. Gasen får blommorna att torka, ruttna eller deformeras.

- Får man klippa upp snöret? En bunden bukett med snöre runt är arrangerad av en florist som placerat blommorna så de kommer till sin fulla rätt i just den buketten och/eller vasen. Klipper man upp snöret faller blommorna ut och tanken bakom försvinner. Är det däremot ett snöre runt tulpanknippet från livsmedelsbutiken ska du självklart klippa upp det när du arrangerar blommorna i vasen.

- Tänk på miljön! Fråga efter närproducerat och köp blommor som är i säsong! Hos Florabaren kan man till exempel köpa närodlade tulpaner och blommor som är i säsong är mest hållbara båda ur ekonomisk och miljömässig synvinkel. De mår och håller bäst = du behöver ej köpa nya lika ofta. Om din lokala blomsterhandel inte har det i sitt sortiment är det bra att skapa en efterfrågan. Att handla hållbart är lika viktigt när det kommer till växter som mat.

- En blomsterfakir är ett roligt och enkelt sätt att arrangera blommor hemma. Stick ner blommorna på de små piggarna och placera den var som helst där du kan ha lite vatten. Sätt den till exempel på ett fat eller i botten av en stor vas. Ger otrolig effekt även vid få blommor!

Vilka vaser behöver man?

Vem känner inte igen sig i att man aldrig har en vas som passar när man får blommor? När vi var på Florabaren delade Johanna med sig av sina tips på "den perfekta vasgarderoben". Den kan likställas vid basgarderoben för kläder, ett gäng plagg som utgör basen i din garderob. En vasgarderob är en samling vaser som gör att du alltid har den perfekta vasen hemma!

1. Cylindervas

Finns i flera olika storlekar och material. Vi föreslår en i glas för att låta blommorna ta plats. En enfärgad i keramik är också ett bra val. Utgå från din egen smak och stil i hemmet. Cylindervasen är bra till lite smalare, högre buketter samt till enstaka blommor.   

Vilken cylindervas väljer du?

2. ”Fiskskålen” - Rund glasvas

Detta är den perfekta all-roundvasen som passar många olika buketter. Den stora volymen nedtill gör att stjälkarna kan spreta ut och buketten håller sig fyllig. Tänk att buketten ska bilda silhuetten av ett timglas – stor upptill, smal midja och stor nedtill. När du köper fiskskålsvasen, se till att den inte har ett alldeles för litet hål för då försvinner fördelarna med denna variant av vas.

Den runda vasen finns i flera olika varianter

3. Tulpanvasen

Den så kallade tulpanvasen passar perfekt för just det, tulpaner. Tulpanvasens utformning gör att den kan få den allra tråkigaste tulpanbunten till en vacker bukett. Behåll lite blad nere på stjälken så får blommorna stöd av varandra och arrangera tulpanerna en och en ner i vasen för att få till det. Här kan man även med fördel ställa ner tulpanerna på lök. I en stor tulpanvas kan man även använda sig av en blomsterfakir för att få blommorna som man vill ha dem.

Vilken av dessa passar hemma hos dig?

4. Småvaser

Vasen som är perfekt till den första lilla vårbuketten med tussilago. Just småvaser är smarta att ha i ett set om tre eller fler. De passar bra att sprida ut på ett dukat bord utan att ta upp för mkt plats. Gruppera dem i fönsterkarmen eller på en bricka på soffbordet. När vi grupperar inredningsföremål är det alltid finast att göra det med ett udda antal, tre brukar bli perfekt. De små vaserna i din vasgarderob kan vara av olika material men det är fint att ha ett matchande set, antingen i färg, material eller look.

5. The crazy one

En lite tokig vas kan vara roligt inslag i vasgarderoben. Den där vasen som är fin att ha framme även utan blommor i. Är det en vas med litet hål som är trendigt just nu rekommenderar Johanna att man endast har någon enstaka blomma i. Låt vasen samspela med blomman så de tillsammans bildar ett konstverk. Det behövs inte mycket för att det ska bli ett vackert blickfång. Laborera med olika höjder och/eller former på blommorna och även här blir udda antal finast.  

Djurhuvud eller flerfärgat? Ju tokigare desto roligare!

Möbler Belysning Inredning Köket Textil & Mattor Servering Smycken & Accessoarer Utemiljö Varumärken Kundtjänst & Information Kampanjer Alla erbjudanden Nyheter Outlet Inspiration