Sök
Service
Kundtjänst
Shops
Butik
Brands
Varumärken
News
Nyheter
Campaign
Kampanjer
Inspiration
Inspiration
Möbler
Belysning
Inredning
Köket
Textil & Mattor
Servering
Accessoarer
Utemiljö
Varumärken
Jul
Kampanjer
Alla erbjudanden
Nyheter
Outlet
Inspiration
Följ oss
Sök
Checkbox
Gratis frakt över 499 kr
Checkbox
Snabba trygga leveranser
Checkbox
30 dagars öppet köp
Inredning

Mumin - En tidsresa

Till slut kom de till en liten dal som var vackrare än något de sett tidigare på dagen. Och där, mitt på ängen, stod ett hus som nästan liknade en kakelugn, mycket fint och målat med blå färg.”

Så lyder några rader ut den allra första Muminboken som kom ut 1945. Mycket har hänt sedan dess, och generationer världen över har fått följa med mumintrollen på många spännande och fantastiska äventyr. Följ med på en tidsresa tillsammans med Mumin i några av våra mest älskade produkter.

1945 – Mumintrollen föds

Genom den allra första muminberättelsen, Småtrollen och den stora översvämningen, får vi för första gången stifta bekantskap med Mumin och hans familj när Muminmamman och Mumintrollet i sitt sökande efter Muminpappa hittar sitt hem i Mumindalen. De vita små trollen är något helt unikt för tiden och visar sig mycket populära bland barn i flera länder.

1946 till 1948 – Nya vänner

Redan året efter kommer den andra boken, Kometen kommer, och följer upp den första bokens succé. Detta är den bok som många ser som starten av serien böcker, då det är först här som vänner som Snusmumriken och Snorkfröken introduceras. 1948 publiceras novellen Trollkarlens hatt som introducerar ytterligare karaktärer.

1952 – Hur gick det sen?

År 1952 kommer den första bilderboken ut om Mumin. Här träffar Mumintrollet på Mymlan som letar efter sin lillasyster Lilla My. Hjälpsam som Mumin är beger de sig tillsammans iväg för att söka efter Lilla My.

1954 – Mumin blir en tidningsserie i London

Med seriestripparna ”Mumin och marsianerna” intar Muminfamiljen London i dåtidens största tidning, The Evening News. Det innebär att serien når upp till 20 miljoner läsare i över 40 länder, och den internationella succén är ett faktum. Serien kunde läsas i tidningen ända fram till 1974. 1960 tar Tove Janssons bror – Lars Jansson – över arbetet med att rita serien i tidningen. Det är även vid denna tid som de första Muminprodukterna lanseras på marknaden.

1962 – Nio berättelser i en bok

1962 kommer en bok ut som skiljer sig från de tidigare. Denna innefattar nämligen inte bara en berättelse, utan nio stycken mindre. Boken har namnet Det osynliga barnet och andra berättelser och väcker stor uppmärksamhet. Bland annat genom novellen om den lilla flickan som har så dåligt självförtroende att hon blivit helt osynlig.

1965 – Kärleken till havet framträder tydligt

Tove Jansson fick mycket av sin inspiration från havet. I berättelsen från 1965 – Pappan och havet – får kärleken till hennes stora inspirationskälla ta stor plats. I denna åttonde bok följer vi med när Muminfamiljen flyttar till en liten ö i havet.

1977 – Ett äventyr för Mumins vänner

I bilderboken Den farliga resan får vi lära känna Mumintrollets vänner lite närmre. Boken handlar om Susannas, Hemulens, Ynk von Jämmerlunds och Tofslan och Viflans mardrömsresa genom Mumindalen.

2014 – Mumin seglar på film

2014 blir serieäventyret Mumin lever högt en film av Xavier Picard och Hanna Hemilä. Filmen får namnet Muminfamiljen på Rivieran och här får vi följa med när mumintrollen seglar söderut.

2019 – TV-serie och temapark

En ny animerad TV-serie om Muminfamiljen når utvalda marknader. Serien är skapad med den senaste animeringstekniken som blandar 2D och 3D och rösterna görs av kända skådespelare. Mumindalen, som serien heter, är planerad att gradvis visas i hela världen. I Japan öppnas dessutom en ny temapark – Moominvalley Park – som en del av det större parkprojektet Metsä. Parken ger besökarna möjlighet att strosa i en nordisk atmosfär och i Moominvalley lyfts Muminfamiljen och deras värld fram.

2020 – Mumin fyller 75 år med #OURSEA

För att fira att Tove Janssons första bok om de härliga trollen kom ut för 75 år sedan startar 2020 en kampanj i syfte att rädda Östersjön. Havet har en central plats i muminberättelserna med sin representation av frihet, äventyr, fara och naturens kraft. Kampanjen #OURSEA kommer visas i form av bland annat unika produkter som bidrar till att skydda och vårda Östersjön för kommande generationer.

Möbler Belysning Inredning Köket Textil & Mattor Servering Accessoarer Utemiljö Varumärken Kundtjänst & Information Jul Kampanjer Alla erbjudanden Nyheter Outlet Inspiration