Sök
Service
Kundtjänst
Shops
Butik
Brands
Varumärken
News
Nyheter
Campaign
Kampanjer
Inspiration
Inspiration
Möbler
Belysning
Inredning
Köket
Textil & Mattor
Servering
Smycken & Accessoarer
Utemiljö
Varumärken
Kampanjer
Alla erbjudanden
Nyheter
Outlet
Inspiration
Följ oss
Sök
Checkbox
Gratis frakt över 499 kr
Checkbox
Snabba trygga leveranser
Checkbox
30 dagars öppet köp
Guider

Mattguide-vi hjälper dig att välja rätt matta!

Mattguide - Hur väljer man rätt matta?

Vi vill hävda att en matta är avgörande för hur rummet upplevs. Känns rummet lite kallt, saknar myskänslan eller ger ett rörigt intryck? Då är det en matta som behövs!

 Att välja matta kan ibland kännas som ett stort och svårt beslut. Storlek, stil och material är tydliga vägval till köpet.

Varsågod, vi har gjort en guide till dig för att förenkla ditt beslut. Genom att svara på tre frågor kommer valet bli glasklart!

Utan spaning, ingen aning! Vilken är din nya mattas..

1. Storlek?

2. Syfte?

3. Stil?

Vilken storlek ska mattan ha?

Rätt storlek på mattan är ett måste. Generellt kan man tänka ju större desto bättre. Finns platsen att ställa hela soffgruppen på mattan är det väldigt fint. Då ramas hela möblemanget in och skapar ett lugn i rummet. En stor matta likt Peas matta från HAY där måttet är 200x300, passar fint under en större möblering, till exempel under två soffor, en hörnsoffa eller en soffa med tillhörande fåtöljer.

Det går också bra att ställa halva soffan på mattan, låt då två av fyra ben stå på mattan. Då binder mattan ihop de övriga möblerna. En matta med mått kring 170X240 passar då bra. Linie Design´s leaf är ett exempel.

När det kommer till matbordet är en bra tumregel att ta bordets bredd + stolens bredd för att få måttet på mattan. Viktigt att den inte är för liten så att stolen drar upp matt kanten. Tänk samma form på mattan som bordet! Runda bord mår bra på en rund matta, vi gillar denna från Bloomingville

Tips: Mät i förväg! Tejpa upp mattans storlek och känn efter.
Två av soffans ben är placerad på mattan för att ge plats åt hela fåtöljen. =170x240
Hela möbleringen är placerad på mattan= 200X300
Vilket syfte ska mattan ha?

I vilket rum ska mattan ligga? Hall, vardagsrum eller kök? Vilken funktion ska den fylla? Torka av leriga skor, borra ner kalla fötter i eller tåla stänk från tandborsten?

Syftet avgör materialvalet.

I hallen kan det vara en utmaning att möta funktion med fashion. Men hos oss finns ett stort urval av dörrmattor.

Oavsett om det är kök, badrum eller uteplatsen som behöver matta är plastmattan ett bra alternativ.

Vardagsrummets utsmyckas med fördel med en ullmatta eller viskosmatta.

För kalla fötter rekommenderas ryamattor!

Plastmattans fördel är att den kan användas vid ytor som utsätts för väta, fukt eller spill. Utomhus eller på ett köksgolv till exempel. Tänk bara på att ta in den vid minusgrader och låta den luftas lite efter ihållande regn, inte för mattans skull, utan trämaterialet den ligger på. De flesta klarar dessutom tvättmaskin och håller sig fina länge. Kolla gärna in Pappelinas fina utbud!

Ullmattan är både smuts- och slittålig. De åldras fint och tar man hand om dem håller de väldigt länge! De har dessutom en liten miljöpåverkan då de är gjorda av naturmaterial och saknar kemiska behandlingar. Hos oss hittar du ett stort utbud av ullmattor!

Viskosmattor är lysande stjärna på designhimmelen. Den tillför snabbt en livfullhet och elegans i ditt hem. Den ändrar lätt uttryck genom att du borstar luggen åt olika håll. Finns i massor av utföranden och är väldigt karaktäristisk i sina skimrande toner. Perfekt i vardagsrum. Kolla in denna vackra viskosmatta från Linie Design.

Sisal och Jute är ett slitstarkt naturmaterial som går att torka av med fuktig trasa. Rekommenderas till hall och under matbordet. Under kategorin jutemattor finns många att välja bland!

Tips! Häng mattan på väggen så får du en fin dekoration
Vilken stil föredrar du?

Vilken stil har ditt hem? Gillar du mönster och färg? Känns det som det sobra och ton i ton är mer din stil? Är det ett rum där mattan får ta plats eller ska möblerna stå i fokus?

Är möblerna mönstrade kan det vara bra att ha en enfärgad matta och låta möblerna fortsätta ta plats.

Mönstrat och färgglatt? Välj ut någon av färgerna från mattan och ta upp det i inredningen. På bilden bredvid ser vi ett exempel där den gröna färgen från mattan hade varit ett fint komplement som kudde eller dekoration.

 

Huvudsaken är att du ska gilla det! Ditt hem, din stil.

Naturliga material
Jordig färgskala
Dova accentfärger
Mönster
Färg
Sprakande kontraster
Sobra färger
Mjuka material
Stilren känsla
Glöm inte att sköta om din matta. Impregnera, dammsug och piska med jämna mellanrum så håller den länge!

Låt dig inspireras

Hitta rätt belysning för ditt hem
Så skapar du hotellkänsla hemma
Henrik Neros fem tips för att inreda med teknik
Möbler Belysning Inredning Köket Textil & Mattor Servering Smycken & Accessoarer Utemiljö Varumärken Kundtjänst & Information Kampanjer Alla erbjudanden Nyheter Outlet Inspiration