Kundtjänst
Butik
Varumärken
Nyheter
Designfynd
Inspiration
Servering
Inredning
Belysning
Möbler
Köket
Textil & Mattor
Utemöbler
Varumärken
Nyheter
Designfynd
Alltid bra pris
Rum
Inspiration
Outlet
Följ oss
Gratis frakt över 499 kr
Snabba trygga leveranser
Köp nu, betala senare
Guider

Sköt om dina rostfria bestick

Varför får jag rostfläckar på mina rostfria bestick? Rostfritt stål kan faktiskt drabbas av ytrost, oftast beror det på att besticken diskats i diskmaskinen tillsammans med redskap som innehåller järn. Läs denna guide för att se hur du förhindrar rostfläckar – och hur du blir av med dem när de väl har uppstått.
Copenhagen bestickset från Georg Jensen

Järn i diskmaskinen orsakar rostfläckar

Rostfläckar på knivar och gafflar är irriterande, särskilt om du köpt bestick i rostfritt stål. Faktum är att rostfläckarna ofta uppstår för att vi inte behandlar besticken på rätt sätt – till exempel genom att vi diskar dem i diskmaskinen tillsammans med föremål som inte lämpar sig för maskindisk. När du diskar ett föremål av järn i diskmaskinen lossnar små järnpartiklar som kan orsaka rostfläckar på rostfria föremål, så kallad flygrost.

Undvik att diska dessa föremål i diskmaskinen

Järnföremål ska inte diskas i diskmaskin, här är de vanligaste föremålen som orsakar flygrost:

  • Osthyveln
  • Vitlökspressen
  • Äggdelaren
  • Olika former av silar
  • Föremål som redan är angripna av rost

Skölj av besticken direkt

Om bestick eller andra rostfria föremål utsätts för fruktsyra, ättiksyra, mjölksyra eller salt under en längre tid så fräter syrorna igenom den rostfria ytan. På så sätt kan rosten sprida sig och är svår att bli av med. Låt därför inte besticken ligga i vasken för länge, skölj av dem och ställ in dem i diskmaskinen direkt efter att de använts.