Sök
Service
Kundtjänst
Shops
Butiker
Brands
Varumärken
News
Nyheter
Campaign
Kampanjer
Inspiration
Inspiration
Möbler
Belysning
Inredning
Köket
Textil & Mattor
Servering
Smycken & Accessoarer
Utemiljö
Upptäck mer från Royal Design
Kampanjer
Nyheter
Outlet
Varumärken
Instashop
Följ oss
Inredning

Belysning efter jul

När julbelysningen försvinner ur huset blir det plötsligt väldigt mörkt och mysfaktorn minskar. De många värmeljuslyktorna, ljusslingorna och julstjärnorna som lyst upp de mörka vintermånaderna ska snart packas ner i lådor och ge plats åt – vadå?

Publiceringsdatum: 2019-01-08

Som bekant innebär julen en del förändringar i inredningen i många hem. Ljusslingor, julgranar och små tomtar som under december tagit upp plats hemma ska nu packas ner i lådor igen. Veckorna efter jul kan det kännas lite kalt och mörkt hemma, och därför delar vi här med oss av våra bästa tips för hur du kan planera belysningen hemma efter att allt julpynt är bortplockat och det nya året är här.

Använd flera ljuskällor

Rätt belysning kan verkligen lyfta ett rum och det är viktigt att du tänker igenom dina behov när du planerar för vilka ljuskällor som ska placeras var. Om det finns ett stort flöde av naturligt ljus kanske det inte behövs lika många ljuskällor som i ett rum där det kommer in mindre dagsljus. För att skapa ett trivsamt och funktionellt hem behövs en kombination av stämningsbelysning och allmänbelysning – en regel som man kan följa är att i ett mindre rum försöka ha minst 5 belysningspunkter och i ett större rum minst 7 belysningspunkter. Det kan kännas många, men alla belysningspunkter behöver inte vara på samtidigt. Man skall ljussätta ett rum efter sina behov. Tänk på vad ni gör i rummet och planera utefter det vad för belysning som då kommer att behövas. Allmänbelysning (taklampan), är ett exempel på en armatur som inte behöver vara tänd mer än när man behöver ett starkt och bra ljus i rummet, till exempel när man skall städa.

Under mörka vinterkvällar kan det vara mysigt att tända dekorationsbelysning, även kallat stämningsbelysning. Dessa armaturer har en diskret belysning och skapar ett stämningsfullt och mysigt ljus.

Ljusslingor och fönsterlampor

Det är mörkt utomhus en stund till och även om julbelysningen ska tas ner tycker vi att du kan behålla ljusslingorna framme ett tag till. Flytta dem från julgranen och lägg dem i en stor glasvas som du ställer i bokhyllan. Häng ljusslingan runt ett räcke, en dörröppning eller ett fönster för att skapa fler ljuspunkter i hemmet.

Tomheten brukar bli särskilt påtaglig i fönster där det tidigare hängt adventsstjärnor och stått elljusstakar. Byt ut julbelysningen mot en fin fönsterlampa – hängandes eller stående på fönsterkarmen. Ett enkelt sätt att ge ett mjukt och behagligt ljus som sprids i hela rummet.

Golvlampor och bordslampor

Adventsljusstakar och andra juliga dekorationer som tidigare prytt bord och bokhyllor kan bytas ut mot bordslampor med en dämpad ljuskälla. Denna typ av ljus höjer mysfaktorn rejält och är ett perfekt komplement till den riktade belysningen i hemmet.

Julgranen med alla sina ljus lämnar ofta ett stort tomrum efter sig. En golvlampa blir en bra ersättare och är ett enkelt sätt att punktbelysa en viss del av rummet. Kanske behöver du en starkare arbetslampa som går att rikta åt olika håll, eller en mer dämpad ljuskälla som fungerar bättre som stämningsbelysning.

Nyhetsbrev
Följ oss för inspiration, nyheter om produkter och mycket mer.
Checkbox

Om Royal Design

Sveriges största utbud av inredning, möbler och design till ditt hem. RoyalDesign erbjuder ett sortiment med över 50 000 produkter. Inredning på nätet när det är som bäst.

* Fri frakt över 479 kr gäller ej möbler och skrymmande gods som kräver hemleverans.

Vi finns i flera länder

  • Vardagar 08-16

Varumärken

Visa alla (418)

Följ oss

© 2020 RoyalDesign.se
Handla och betala tryggt hos oss