Sök
Service
Kundtjänst
Shops
Butik
Brands
Varumärken
News
Nyheter
Campaign
Kampanjer
Inspiration
Inspiration
Möbler
Belysning
Inredning
Köket
Textil & Mattor
Servering
Smycken & Accessoarer
Utemiljö
Varumärken
Kampanjer
Alla erbjudanden
Nyheter
Outlet
Inspiration
Följ oss
Sök
Checkbox
Gratis frakt över 499 kr
Checkbox
Snabba trygga leveranser
Checkbox
30 dagars öppet köp
Inredning

Designklassiker - Inredningsdetaljer

Här har vi valt att belysa några av de mest kända designklassikerna inom kategorin inredningsdetaljer - Prydnader eller funktionsföremål som vi alla har sett men kanske inte känner till historian bakom.
Inredningsdetaljer – Designklassiker

Vad kännetecknar en designklassiker? Några specifika kvaliteter krävs för att betrakta en produkt som en klassiker.

·         Den ska ha en tidlös design så den behåller sitt värde över tid. Att köpa en designklassiker lönar sig ofta och kan ses som en investering då den inte sällan går för högre pris på auktion på andrahandsmarknaden än vad den ursprungligen kostat.

·         En klassiker har hög kvalitet och när det gäller möbler ska det löna sig att laga dem istället för att köpa nytt. En mindre detalj är ofta gjord i trä, glas eller metall och tillverkas på ett hållbart vis. De ska vårdas och tas om hand så håller både utseende och funktion.

·         Den tidlösa designen betyder att produkten kommer att älskas genom tider och generationer. En klassiker har en design som fungerade lika bra när den designades som 50 år senare.

Apan - Kay Bojesen

En av de mest kända klassikerna inom inredningsdetaljer är nog ändå Kay Bojesens Apa. 1951 designades apan som var tänkt som en klädhängare för barn, det blev dock inte apans öde, istället blev den en dekoration eller en leksak, en inredningsdetalj som pryder hem världen över.

Inspirerad av sitt första barn och sin fars träsnideri började Bojesen designa djur i trä. Med mottot att ”linjerna ska le”, vackra träslag och mjuka former skapade han designklassiker som alla känner till. Apan är djurfamiljens mest kända medlem, en perfekt present till en nyfödd då den fungerar lika bra som leksak i barnrummet som hängandes på en Stringhylla i köket på ålderns höst.

Liljan - Ivar Ålenius-Björk, Skultuna

Liljan - Tidlös klassisk design, eleganta linjer och material kännetecknar denna moderna klassiker. Ivar Ålenius-Björk är mannen bakom den ikoniska ljusstaken Liljan. Liljan som idag tillverkas av Skultuna började sin resa vid företaget Ystad Metall och ställdes ut på världsutställningen i New York 1939. Ljusstaken var en del av en serie föremål som den svenske formgivaren designade i metall. Under 40-talet började man tillverka Liljan i brons och matt nysilver, fram tills dess fanns den endast i försilvrad och gyllene mässing. Till ljusstaken ingick även en insats i glas för att kunna använda den som vas. 2014 tog Skultuna Liljan under sina vingar, efter att produktionen varit avstannad i 40 år. Skultuna såg dess potential och numer är den ett vanligt inslag på presentbord, spiselkransar och fönsterkarmar över hela världen.

Aaltovasen - Alvar Aalto, Iittala

Aaltovasen designades 1936 för Iittala av den finske designern Alvar Aalto. Redan sina första år vann den pris i Karhula-Iittala glasdesigntävling samt ställdes ut på världsutställningen i Paris 1937. Dess organiska men enkla formspråk var revolutionerande på 30-talet och har blivit en designikon och en symbol för finsk design. Vasen anses idag vara ett av de mest berömda glasföremålen i världen. Denna ikon från Finland känner alla som är det minsta intresserade av design igen! Vasen kallas ofta för ”Savoyvasen” eller ”tulpanvasen”. Det förstnämnda namnet kommer från att vasen blev en del av inredningen i lyxrestaurangen med samma namn som paret Aalto inredde. Tulpanvas därför att den är utomordentligt vacker att ha tulpaner i!

Vasen är munblåst på glasbruket i Iittala och det krävs sju hantverkare och flera timmars arbete för att tillverka en enda vas. Sedan 80-talet blåser man i stålformar vilket gör processen snabbare och vasen går att tillverka i större volymer. Den ursprungliga designen gjordes i fem olika förger och var 14 centimeter hög. Idag finns den i flertalet färger och storlekar samt är en del av en serie produkter i olika material och modeller. Serien är en viktig del av modern skandinavisk design och Iittalas mest ikoniska genom tiderna.

Juicy Salif - Philippe Starck, Alessi

Citruspressen Juicy Salif, en ikon inom design, designades 1990 av Philippe Starck - En av världens mest framstående industridesigners. Den futuristiska citruspressen är ett resultat av en skiss på en servett efter ett uppdrag Philippe fick av det italienska företaget Alessi. Inspirationen till dess utseende fick Philippe när han pressade citron över en bläckfisk och det som skulle bli en bricka blev istället ett av Philippe Starcks och Alessis mest kända verk. En designikon och en inredningsdetalj som är lika vacker som funktionell och som idag ses som en designsymbol för 1900-talets senare del.

Cylinda - Arne Jacobsen, Stelton

Steltons serie Cylinda är en designklassiker av rang, designad av en av tidernas främsta designers Arne Jacobsen. 1967 lanserade Stelton serien med 18 köks- och serveringsföremål i rostfritt stål. Ett minimalistiskt formspråk på kannor, kryddkvarnar och föremål till barskåpet. Med strömlinjeformad design och raka linjer hittar Cylinda sin plats i hem världen över, den tidlösa formen och materialet gör att produkterna fortsätter att leverera även idag, flera årtionden efter att serien först lanserades. Cylinda blev så poppis att man 1977 lät Erik Magnussen designa en uppföljare –Stelton EM77. En termoskanna som har fått sitt formspråk från Cylinda men som har ett ytterhölje i plast. EM77 finns i flera färger och Stelton lanserar nya trendriktiga kulörer varje år.

Shoppa klassikerna

Möbler Belysning Inredning Köket Textil & Mattor Servering Smycken & Accessoarer Utemiljö Varumärken Kundtjänst & Information Kampanjer Alla erbjudanden Nyheter Outlet Inspiration