Sök
Service
Kundtjänst
Shops
Butik
Brands
Varumärken
News
Nyheter
Campaign
Kampanjer
Inspiration
Inspiration
Möbler
Belysning
Inredning
Köket
Textil & Mattor
Servering
Smycken & Accessoarer
Utemiljö
Varumärken
Kampanjer
Alla erbjudanden
Nyheter
Outlet
Inspiration
Följ oss
Sök
Checkbox
Gratis frakt över 499 kr
Checkbox
Snabba trygga leveranser
Checkbox
30 dagars öppet köp
Utomhus

Trädgårdsmästarens tips för en blomstrande balkong

Det är den första soliga dagen på året och jag åker ut till Djurgården med spårvagnen, alldeles för varmt klädd, för att träffa Katja Halvarsson som arbetar som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner på Rosendals Trädgård.
Katja från Rosendals trädgård hjälper dig med balkongen

Hon möter upp mig med ett stort leende på läpparna utanför cafét som precis börjat servera dagens lunch. Vi slår oss ner på stolar i caféets uteservering, ett stenkast från de öppna ytorna där skolklasserna springer runt och leker tafatt i vårvädret, och äter vår lunch som består av en ljuvlig morotssoppa med tillhörande surdegsbröd.

Här har Katja sin bas, även om hon många dagar också är ute hos olika kunder runt om stan. Katja arbetar som trädgårdsdesigner och har under höst, vinter och vår många projekt med att rita och planera trädgårdar och terrasser till privatkunder. “Under sommaren är jag ute tillsammans med de andra trädgårdsmästarna och arbetar med att rensa och vattna rabatterna och odlingarna”, berättar hon och fortsätter “då startar vi inga nya projekt utan försöker istället hålla liv i det som finns planterat”.

"“Under sommaren är jag ute tillsammans med alla och arbetar med att rensa och vattna rabatterna”"

Vad fick dig att börja? “Det är ju kul!”

Katja började sin karriär som fotograf och arbetade med att fotografera såväl mat som rum både inne och ute. När hon hittade ut till sin innergård och började påta i rabatterna där och sen ute på egna lantstället väcktes tanken om att utbilda sig till trädgårdsanläggare. Jag frågar henne varför och hennes svar kommer snabbt och självklart: “Det är ju kul!”.

Efter utbildningen i Säbyholm arbetade hon på Djurgårdsförvaltningen med Haga slott och Ulriksdals slott och på Boo Trädgård i Nacka innan hon bestämde sig för att ta nästa steg på karriärstegen och utbildade sig till Trädgårdsmästare under två år i Enköping.

Katjas tips till din trädgård och balkong

Här följer Katjas tips för dig som vill piffa till trädgården eller balkongen inför sommaren men också över lag.

1. Bygg en stomme

Jag tycker det är bra att ha en stomme som får stå året om, även på balkongen. Perenner, buskar och träd som kan stå kvar ute är bra för att skapa en kontinuitet. Skaffa frosttåliga krukor eller isolera med frigolit eller bubbelplast för att få växterna att hålla även på vintern.

Det är bra att välja växter med långt prydnadsvärde; till exempel växter som blommar tidigt på våren,  är grön och frodig på sommaren och får fin färg på hösten samt vackra knoppar på vintern.

2. Byt ut några blommor varje år

När du har din perenna bas i rabatten eller på balkongen kan du välja ut nya säsongsblommor varje år som förgyller din sommar, vår och höst. Du kan också odla tomater, sallad och örter för att göra din balkong och trädgård säsongsbetonad.

Tänk på att sätta mynta och oregano i egna krukor eftersom de förökar sig och gärna erövrar rabatterna om de får fritt spelrum. Ha bara en myntasort i krukan, annars korspollinerar de och bildar tråkiga sorter som inte är så goda att äta. I övrigt kan du ha resterande örter i samma kruka då de trivs i samma typer av jord, sol och vattning. 

3. Skapa färgklickar året om

Välj växter med färgade blad, då får du färgklickar som funkar även om växten inte blommar, till exempel en rödbladig fläder som bara blommar några veckor under våren men de ger färg resten av tiden. Svartplommon är en prydnadsbuske med icke ätbar frukt men med härligt vinröda blad. 

De olika blommorna blommar olika länge och under olika perioder. Läs på om blommorna så att du alltid har någonting som blommar i din trädgård. Studera också hur de olika blommorna ser ut innan och efter blomning, till exempel får Alliumlökarna fula blad när de slutar blomma och då är det bra att sätta en växt i närheten av dem som börjar blomma när lökarnas glansdagar är över.

4. Var färg och blomma har sin plats

En tumregel när man planterar blommor är att ha varma färger på blommor där det finns mycket sol och att välja kallare färger i de skuggigare delarna av rabatten. På så sätt skapar du fina färgscheman som passar platsen blommorna står på.

Tänk också på att alltid läsa på om växterna innan du planterar dem så att den trivs där du tänkt plantera dem. Hur ser jordmånen ut? Hur är solläget?… och så vidare.

Kunskapstörstar du?

Rosendals trädgård har kurser i bland annat balkongodling men också i hur du odlar ätbara växter och vad du kan använda ogräset i trädgården till måltider. Läs mer om deras kurser här och besök hemsidan för att se när du kan besöka den vackra trädgården.

Möbler Belysning Inredning Köket Textil & Mattor Servering Smycken & Accessoarer Utemiljö Varumärken Kundtjänst & Information Kampanjer Alla erbjudanden Nyheter Outlet Inspiration