Paellapannans stora, runda botten och låga kanter gör den perfekt vid tillagning av den klassiska risrätten, men den går även bra att använda för stekning. Pytt-i-panna trivs utmärkt bra i en paellapanna exempelvis! Formen på pannan gör att den lämpar sig väl för utomhusmatlagning över öppen eld eller gaslåga, och med en större panna får du plats att laga mat åt ett helt festsällskap. Paellan serveras traditionellt direkt ur pannan, och tack vare att den kan varieras i oändlighet passar den smakmässigt de allra flesta.
Basen i en paella är givetvis ris, men utöver detta kan du faktiskt ha i nästan vad som helst utan att spanjorerna höjer på ögonbrynen. I det klassiska Valencianska receptet består basen av saffranskryddat ris, höns eller kyckling, kanin, paprika och massor av kryddor. Numera är olika typer av skaldjurspaellor vanliga med bland annat jätteräkor och blåmusslor. Paellan uppstod på 1700-talet ur en Cajsa Wargsk ”man tager vad man haver”-filosofi, så att anpassa innehållet i pannan efter vad kylskåpet och säsongen har att erbjuda är helt rätt!