Återvinning, hållbarhet och miljö är nyckelorden i Scanpans tillverkning. Företaget har sitt säte i den lilla staden Ryomgård utanför Århus. Här har deras populära aluminiumpannor och grytor producerats sedan 1956. Under åren har Scanpan lyckats hålla fast vid sitt hantverk, där varje stekpanna fortfarande stöps för hand, och samtidigt ligga i framkant när det gäller teknisk utveckling och innovation.
Tre år i rad har Scanpans stekpannor blivit bäst i test i Aftonbladets stora stekpannetest. 2016 och 2017 var det Scanpan CTX som tog hem segern. 2018 tog den nya stekpannan Scanpan Pro IQ över tronen och CTX hamnade på en hedrande andraplats.
Gemensamt för de två stekpannorna är den slitstarka beläggningen. Scanpans beläggning heter Stratanium och anses vara den tuffaste beläggningen på marknaden. Du får en fantastisk stekyta utan att ens tillsätta fett, rengöringen har aldrig varit enklare och beläggningen står sig – även om du använder stålredskap. Beläggningen är dessutom helt fri från miljöfarliga PFOA-ämnen och PFOS-ämnen.
Den största skillnaden mellan Pro IQ och CTX är grunden. Medan Pro IQ är tillverkad av 100 procent återvunnet aluminium består CTX av stål varvat med aluminium.
En annan tuff panna från Scanpan är Fusion 5. Stekpannan har samma grund som CTX, fem lager stål varvat med aluminium, men en obelagd yta. Välj Fusion 5 när du lagar rätter som kräver snabb uppvärmning eller hög temperatur, till exempel kött och fågel. En rostfri panna ger en perfekt stekyta. För extra bekvämlighet tål pannan även att rengöras i diskmaskin.
Alla Scanpans produkter har en lång livslängd, vilket i högsta grad bidrar till företagets hållbarhetsprofil. Här finns det inget som heter ”slit och släng”. Scanpan genomför en mängd kontroller på sina produkter för att säkra kvaliteten. En aluminiumpanna vandrar genom minst åtta medarbetares händer i fabriken i Ryomgård. Det gör att Scanpan kan vara trygga i att pannan som lämnar fabriken kommer att hålla under många, många år. Oavsett om den hamnar i köket på en stjärnkrog eller hos en glad amatörkock.