Zassenhaus grundades i Tyskland år 1867 av Julius vom Cleff och Robert Zassenhaus. Företaget sysslade då främst med export av järngods och verktyg. När Robert, 10 år senare, blev ensam ägare valde han en ny inriktning med mer fokus på produktion. Han byggde en smedja för produktion av malverk till kaffekvarnar som senare utökades med en fabriksbyggnad.
I slutet av 1800-talet kunde Zassenhaus tillverka hela kaffekvarnar, så när som på de yttre detaljerna i trä. Under 1900-talet byggdes ett snickeri i anslutning till fabriken och sortimentet breddades med nya produkter som bröddelare, strykjärn och – inte minst – kryddkvarnar.
Numera anses Zassenhaus vara en av världens bästa kvarntillverkare. Något som är speciellt med Zassenhaus kryddkvarnar är att de har ett malverk i härdad keramik. Traditionellt tillverkas malverk i stål, vilket gör att Zassenhaus kvarnar är betydligt mer slitstarka än andra kryddkvarnar på marknaden. Keramik är världens hårdaste material näst efter diamant. Det går till och med att mala grus i en Zassenhauskvarn, även om det inte är något som rekommenderas. Keramiska malverk har också flera andra positiva sidor, till exempel att de inte kan rosta samt att de tål erosioner mycket bättre än stål.
En kvarn är endast så bra som sitt malverk – så är det. Zassenhaus malverk kommer med 25 års garanti. Om du sköter om din kvarn på rätt sätt kommer den att bli en trogen följeslagare genom hela livet. Zassenhaus malverk har också fördelen av att vara steglösa, vilket betyder att du enkelt kan anpassa kornstorlek efter önskemål. Finmalet eller grov-malet? Du bestämmer. Till skillnad från många andra kvarnar kommer den valda kornstorleken också att kvarstå, oavsett hur mycket du maler.
Sedan 2007 har Zassenhaus sitt huvudkontor utanför Köln i Tyskland. Här fortsätter Zassenhaus att mala på och utveckla nya produkter. Trots en ny, större kostym är det samma passion för kvalitet och hantverk som driver företaget framåt som när Robert Zassenhaus höll i spakarna för 150 år sedan.