Druvsorten är en av de viktigaste faktorerna för hur ett vin doftar och smakar. Vad som också är avgörande för vinupplevelsen är i vilket glas vinet avnjuts. Ett bra vinglas har en kupa som lockar fram druvans bästa egenskaper och skapar harmoni mellan utseende, doft och smak.
Det finns inget vinglas i världen som tagits fram med så mycket möda och intensivt arbete som ett glas från Riedel. Varje vinglas är framtaget av en grupp experter och utvecklingsprocessen pågår i ungefär två år. Riedel fick sitt stora genombrott år 1973 när de lanserade glasserien Sommeliers. Sommeliers var den första serie i världen med vinglas för olika druvor och typer av vin.
Familjen Riedels band till glastillverkning sträcker sig dock betydligt längre bak i tiden. Familjen bär på över 260 års erfarenhet av glastillverkning. Idag drivs företaget av Maximilian Riedel som är elfte generationen glashandlare. Maximilans far, George Riedel, utvecklade Riedels mest populära glasserie Vinum. Maximilian fortsatte sedan designtraditionen och har bland annat designat den prisbelönta O-serien, en mängd innovativa karaffer samt Superleggero som är en vidareutveckling av klassiska Sommeliers.
Huvudkontoret ligger i Kufstein i Österrike. Här tillverkas också Riedels munblåsta karaffer och glasserier. Hantverket kräver både stor yrkesskicklighet och stora lungor. När glasmassan kommer ut ur den 1200 grader varma ugnen har den en konsistens som liknar flytande honung. Av glasmassan tillverkar Riedels glasblåsare ungefär tolv stora karaffer på en dag. Därefter går de över till mindre karaffer och glas, för att lungorna ska orka.
Riedel har ytterligare två glasfabriker. Deras mest moderna anläggning ligger i Weiden i Tyskland. Här produceras bland annat de maskintillverkade serierna Vinum, Veritas och Vitis. Omkring 50 000 glas lämnar fabriken dagligen, vilket kan jämföras med fabriken i Kufstein som har en daglig produktion på 1 000 glas och betydligt fler anställda. I alla fabriker sker slutkontrollen för hand av kunniga hantverkare.