category
Yaxell

Yaxell

Yaxell grundades i Seki 1932 och har sedan starten varit en av Japans ledande knivtillverkare. Knivarnas otroliga skärpa och fascinerande damaskusmönster har gjort dem populära i så väl restaurangkök som hos kvalitetsmedvetna hemmakockar.

Kategorier (1)
Stäng filter
Öppna filter
Köksknivar & Knivtillbehör
Serie (3)
Öppna filter
Färg (7)
Öppna filter
Material (5)
Öppna filter
I lager
Pris
Öppna filter
Kampanj
44 produkter
1 890 kr2 399 kr
Lagervara Lagervara
1 499 kr
1 399 kr1 999 kr
1 399 kr
Lagervara Lagervara
1 199 kr
1 399 kr
Lagervara Lagervara
769 kr1 099 kr
Lagervara Lagervara
1 099 kr
299 kr
Lagervara Lagervara
289 kr
Lagervara Lagervara
279 kr
Lagervara Lagervara
2 199 kr
Lagervara Lagervara
1 399 kr
Lagervara Lagervara
Du har visat 44 av 44 produkter

Japanska kockknivar med unik design

Yaxell har sitt säte i Seki i Japan. Staden är känd som den japanska kniv- och svärdtillverkningens huvudstad. Yaxell har tagit vara på kunskaperna, som gått i arv i generationer, och i sin tillverkning kombinerar de ny teknik med traditionellt hantverk. Företaget grundades 1932 och drivs idag av Takeshi Yamada san som är fjärde generationen knivtillverkare.

Yaxells tillverkning bygger på gamla svärdsmedstekniker. Tillverkningsprocessen börjar med att knivbladet stansas ut ur en stålplatta av högkvalitetsstål. Momentet kräver år av träning, eftersom det sker manuellt med ögonen som enda måttstock. För att bladet ska få en egg med exceptionell skärpa och hårdhet har Yaxell tagit fram en speciell härdningsmetod.

Kniven hettas upp i en vakuumtank med ammoniak som har en temperatur på 920 grader. Upphettningen sker i tre omgångar. I första omgången hettas stålet upp till 800 grader, i andra omgången till 1 000 grader och slutligen till 1 050 grader. Därefter kyls kniven ner till -75 grader och slutligen hettas kniven upp igen. Det sista momentet är unikt för japansk knivtillverkning.

Efter härdningen monteras handtaget på kniven. De flesta handtag är tillverkade av micarta. Materialet framställs av linneduk och specialplast som pressas samman under högt tryck och hög temperatur. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget sätts ihop med hjälp av ett antal kraftiga nitar, en till tre stycken beroende på vilken serie kniven tillhör.

När handtagen är på plats slipas knivarna för hand av en slipmästare. För att uppnå maximal skärpa slipas knivarna i tre steg, först på en grov slipsten sedan på en mellangrov och slutligen på en fin slipsten. För att bli slipmästare krävs 5–10 års träning och hantverket är avgörande för knivens slutliga kvalitet. I Yaxells fabrik lämnas ingenting åt slumpen. Varje steg i tillverkningen sköts av en skicklig yrkesman som bidrar till att göra de funktionella konstverken fulländade.

Yaxell har sedan starten 1932 varit en av Japans ledande knivtillverkare. På senare tid har knivarna uppmärksammats stort även i Sverige. Kockkniven från Yaxells serie Zen har hela tre år i rad utsetts till bästa kniv i Aftonbladets knivtest.

Vi har betyget null av 10 baserat på 0 omdömen. Powered by: Trustpilot