Skip to content

Yaxell

Yaxell grundades i Seki 1932 och har sedan starten varit en av Japans ledande knivtillverkare. Knivarnas otroliga skärpa och fascinerande damaskusmönster har gjort dem populära i så väl restaurangkök som hos kvalitetsmedvetna hemmakockar.
Alla varumärken
16 produkter
PRISMATCH
YaxellZen Kockkniv 20 cm
1 413 kr
Rek. pris2 149 kr
I webblager
YaxellSuper Gou Kiritsukkniv, 20 cm
4 274 kr
Rek. pris6 249 kr
I webblager
YaxellSkärpstav Keramisk 27 cm
450 kr539 kr
I webblager
YaxellKetu Skalkniv, 10 cm
1 341 kr
Rek. pris1 999 kr
I webblager
YaxellKetu Trancherkniv, 23 cm
1 879 kr2 012 kr
I webblager
YaxellKetu Kiritsuke Kniv, 20 cm
1 879 kr2 012 kr
I webblager – endast 5 st kvar
YaxellKetu Santokukniv, 16,5 cm
1 783 kr1 908 kr
I webblager – endast 5 st kvar
YaxellKetu Kockkniv, 20 cm
1 783 kr1 908 kr
I webblager – endast 4 st kvar
YaxellZen Urbeningskniv, 15 cm
1 224 kr
Rek. pris1 749 kr
I webblager – endast 3 st kvar
YaxellKnivskydd Till Kiritsuke-kniv, 20 cm
287 kr399 kr
I webblager – endast 3 st kvar
YaxellZen Skalkniv, 10 cm
1 008 kr
Rek. pris1 399 kr
I webblager – endast 2 st kvar
YaxellSuper Gou Ypsilon Kiritsukkniv Med Knivskydd, 20 cm
5 526 kr
Rek. pris7 999 kr
I webblager – endast 2 st kvar
YaxellSuper Gou Grönsakshacka, 16,5 cm
3 919 kr
Rek. pris5 899 kr
I webblager – endast 1 st kvar
YaxellZen Brödkniv 23 cm
1 659 kr
Rek. pris2 399 kr
I webblager
YaxellYaxell Slipsten #1000
595 kr
Rek. pris849 kr
I webblager – endast 1 st kvar
YaxellYaxell Slipsten #5000
1 003 kr
Rek. pris1 299 kr
I webblager – endast 2 st kvar

Japanska kockknivar med unik design

Yaxell har sitt säte i Seki i Japan. Staden är känd som den japanska kniv- och svärdtillverkningens huvudstad. Yaxell har tagit vara på kunskaperna, som gått i arv i generationer, och i sin tillverkning kombinerar de ny teknik med traditionellt hantverk. Företaget grundades 1932 och drivs idag av Takeshi Yamada san som är fjärde generationen knivtillverkare.

Yaxells tillverkning bygger på gamla svärdsmedstekniker. Tillverkningsprocessen börjar med att knivbladet stansas ut ur en stålplatta av högkvalitetsstål. Momentet kräver år av träning, eftersom det sker manuellt med ögonen som enda måttstock. För att bladet ska få en egg med exceptionell skärpa och hårdhet har Yaxell tagit fram en speciell härdningsmetod.

Kniven hettas upp i en vakuumtank med ammoniak som har en temperatur på 920 grader. Upphettningen sker i tre omgångar. I första omgången hettas stålet upp till 800 grader, i andra omgången till 1 000 grader och slutligen till 1 050 grader. Därefter kyls kniven ner till -75 grader och slutligen hettas kniven upp igen. Det sista momentet är unikt för japansk knivtillverkning.

Efter härdningen monteras handtaget på kniven. De flesta handtag är tillverkade av micarta. Materialet framställs av linneduk och specialplast som pressas samman under högt tryck och hög temperatur. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget sätts ihop med hjälp av ett antal kraftiga nitar, en till tre stycken beroende på vilken serie kniven tillhör.

När handtagen är på plats slipas knivarna för hand av en slipmästare. För att uppnå maximal skärpa slipas knivarna i tre steg, först på en grov slipsten sedan på en mellangrov och slutligen på en fin slipsten. För att bli slipmästare krävs 5–10 års träning och hantverket är avgörande för knivens slutliga kvalitet. I Yaxells fabrik lämnas ingenting åt slumpen. Varje steg i tillverkningen sköts av en skicklig yrkesman som bidrar till att göra de funktionella konstverken fulländade.

Yaxell har sedan starten 1932 varit en av Japans ledande knivtillverkare. På senare tid har knivarna uppmärksammats stort även i Sverige. Kockkniven från Yaxells serie Zen har hela tre år i rad utsetts till bästa kniv i Aftonbladets knivtest.

Visa mer
  • Zen
  • Super Gou
  • Ketu