Sök
Service
Kundtjänst
Shops
Butik
Brands
Varumärken
News
Nyheter
Campaign
Kampanjer
Inspiration
Inspiration
Möbler
Belysning
Inredning
Köket
Textil & Mattor
Servering
Accessoarer
Utemiljö
Varumärken
Jul
Kampanjer
Alla erbjudanden
Nyheter
Outlet
Inspiration
Följ oss
Sök
Checkbox
Gratis frakt över 499 kr
Checkbox
Snabba trygga leveranser
Checkbox
Öppet köp till 31/1 - 23

Yaxell

Yaxell grundades i Seki 1932 och har sedan starten varit en av Japans ledande knivtillverkare. Knivarnas otroliga skärpa och fascinerande damaskusmönster har gjort dem populära i så väl restaurangkök som hos kvalitetsmedvetna hemmakockar.
Kategorier (1)
Stäng filter
Öppna filter
Köksknivar & Knivtillbehör
Färg (1)
Öppna filter
Material (1)
Öppna filter
I webblager
1 produkter

Yaxell

Skärpstav Keramisk 27 cm
759 kr
I webblager I webblager

Japanska kockknivar med unik design

Yaxell har sitt säte i Seki i Japan. Staden är känd som den japanska kniv- och svärdtillverkningens huvudstad. Yaxell har tagit vara på kunskaperna, som gått i arv i generationer, och i sin tillverkning kombinerar de ny teknik med traditionellt hantverk. Företaget grundades 1932 och drivs idag av Takeshi Yamada san som är fjärde generationen knivtillverkare.

Yaxells tillverkning bygger på gamla svärdsmedstekniker. Tillverkningsprocessen börjar med att knivbladet stansas ut ur en stålplatta av högkvalitetsstål. Momentet kräver år av träning, eftersom det sker manuellt med ögonen som enda måttstock. För att bladet ska få en egg med exceptionell skärpa och hårdhet har Yaxell tagit fram en speciell härdningsmetod.

Kniven hettas upp i en vakuumtank med ammoniak som har en temperatur på 920 grader. Upphettningen sker i tre omgångar. I första omgången hettas stålet upp till 800 grader, i andra omgången till 1 000 grader och slutligen till 1 050 grader. Därefter kyls kniven ner till -75 grader och slutligen hettas kniven upp igen. Det sista momentet är unikt för japansk knivtillverkning.

Efter härdningen monteras handtaget på kniven. De flesta handtag är tillverkade av micarta. Materialet framställs av linneduk och specialplast som pressas samman under högt tryck och hög temperatur. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget sätts ihop med hjälp av ett antal kraftiga nitar, en till tre stycken beroende på vilken serie kniven tillhör.

När handtagen är på plats slipas knivarna för hand av en slipmästare. För att uppnå maximal skärpa slipas knivarna i tre steg, först på en grov slipsten sedan på en mellangrov och slutligen på en fin slipsten. För att bli slipmästare krävs 5–10 års träning och hantverket är avgörande för knivens slutliga kvalitet. I Yaxells fabrik lämnas ingenting åt slumpen. Varje steg i tillverkningen sköts av en skicklig yrkesman som bidrar till att göra de funktionella konstverken fulländade.

Yaxell har sedan starten 1932 varit en av Japans ledande knivtillverkare. På senare tid har knivarna uppmärksammats stort även i Sverige. Kockkniven från Yaxells serie Zen har hela tre år i rad utsetts till bästa kniv i Aftonbladets knivtest.

Möbler Belysning Inredning Köket Textil & Mattor Servering Accessoarer Utemiljö Varumärken Kundtjänst & Information Jul Kampanjer Alla erbjudanden Nyheter Outlet Inspiration