category
Byarums Bruk

Byarums Bruk

Inred trädgården med utemöbler och krukor från Byarums Bruk. De stilrena trädgårdsmöblerna och planteringskärlen kännetecknas av klassisk och tidlös design.

I lager
0 produkter

Byarums Bruk – Allt från soffor till krukor för utemiljö 

I småländska Vaggeryd grundades 1947 Byarums Bruk av bröderna Bokinge. Bröderna bröt ny mark genom att producera möbler i aluminium istället för gjutjärn som man ofta gjorde utemöbler förr. Bröderna Bokinge tillverkade från början komponenter till verkstadsindustrin och landskapsvapen vars emblem man sedan målade för hand.  

Park- och trädgårdsmöbler samt planteringskärl som de flesta känner till från Byarums Bruk, kom i produktion under 60-talet. När Hans Pruth tog över företaget 1974 blev Byarums Bruk ett framgångsrikt möbelgjuteri. Pruth producerade från början traditionella möbler och började efter en tid tillsammans med den kände designern Björn Alge arbeta för att få ut nydanande produkter på marknaden. Samarbeten med olika formgivare blev sedan avgörande för företagets fortsatta expansion.  

Alla Byarums Bruks produkter är i sandformat gjutgods och tillverkas i gjuteriet. Gjuteriet arbetar efter äldre, hantverksmässiga metoder - så kallad råsandformning. Genom denna metod gör de formar av natursand och vatten utan inblandning av kemiska bindemedel.  

Gjutprocessen sker i flera steg och man använder sig först av en tvådelad gjutmodell. I nästa steg använder man sig av en formflaska som också är tvådelad. Formflaskan både ramar in och håller ihop formen. En gjutmodell för t.ex. en urna läggs i formflaskan och fylls sedan upp med formsand som packas runt modellen. När de två formflaskorna förenas bildas ett hålrum som man sedan fyller på med smält aluminium. När gjutgodset stelnat och temperaturen sjunkit några hundra grader tar man bort formen och ser resultatet i form av det gjutna stycket. Dessa arbetsmoment ställer stora krav på en hantverksskicklighet och varje detalj blir unik.  

Byarums Bruk tillverkar soffor och andra möbler som tål att stå ute i det nordiska klimatet. Företaget har som tradition att tänka nytt och långsiktigt, samtidigt som de förvaltar det traditionella. När en möbel till slut gjort sitt, går den tillbaka in i kretsloppet och smälts ner för att återuppstå i en ny form, generation efter generation. 

Byarums Bruk har på senare tid gjort en mängd intressanta samarbeten med kända konstnärer och formgivare såsom Signe Persson-Melin, Mårten Cyren samt Jimmie McFarland. Dessa formgivare har adderat mer moderna och lekfulla uttryck i Byarums Bruks produkter och produkterna har nu hittat hem till våra trädgårdar från att från början bara ha synts i parker och offentliga miljöer. 

Hos oss på RoyalDesign.se hittar du allt från den klassiska Byarums soffan till moderna växtkärl och urnor som gråsippan som passar in i våra trädgårdar.  

Vi har betyget null av 10 baserat på 0 omdömen. Powered by: Trustpilot